Sextoys tips

Waarom vaginale balletjes gebruiken en welke kiezen

Vaginale balletjes, ook wel Ben Wa Balletjes of Geisha Balletjes genoemd, worden gebruikt om het bekkenbodem te versterken.

Voor spannende en betere seks, maar ook aangeraden door artsen en verloskundigen, vooral na de bevalling.

Heb je de intentie om vaginale balletjes aan te schaffen maar wil je eerst meer informatie? Hieronder geven we een antwoord op deze vragen: Waarom zal ik ze gebruiken gebruiken? Hoe ze gebruiken en welke balletjes te kiezen? Lees onderaan ook de veel gestelde vragen.

Waarom vaginale balletjes gebruiken?

Controle over je blaas

Nu iedereen er al van gehoord of gelezen heeft worden vaginale balletjes oftewel Love Balls veelal gebruikt als seksspeeltje, om het seksleven van vrouwen te verbeteren. Ze bieden een simpele en effectieve oplossing om je bekkenbodem – dit zijn de spieren in je bekken die steun geven aan je organen – te ontdekken en te trainen, zodat je ze weet te gebruiken bij het seksen, maar ook ter voorkoming van sommige vormen van urineverlies kunnen oefeningen met deze leuke balletjes hun nut bewijzen.

Verbetering van je seksleven

Door training van het bekkenbodem, ook kegeloefeningen genoemd, maak je seks spannend, letterlijk: Je kan de vaginale spieren beter samentrekken, een strakkere en aanspannende vagina kan de penis lekker omklemmen en zorgt voor een intenser orgasme, bij zowel vrouwen als mannen.

Verbeterde functie van je lichaam

Spieren moeten gebruikt en versterkt worden om goed te functioneren, zo ook de bekkenbodem spieren. Gynaecologen zijn het erover eens dat elke vrouw hier aandacht moet aan schenken, ongeacht de leeftijd.

Geschiedenis

Het gebruik van vaginale balletjes heeft een lange voorgeschiedenis. 1500 jaar eerder werden ze al gebruikt in Japan – vandaar ook de benaming Geisha ballen of Ben Wa ballen – tijdens de seks om het genot voor mannen te verhogen, en voor vrouwen om de lichamelijke bewustwording van hun intieme spieren te verbeteren.

Wanneer en hoe gebruik je vaginale balletjes?

Integreer ze in je dagelijkse routine

Breng de balletjes in je vagina in en laat ze zitten tijdens je dagelijkse bezigheden zoals koken, wandelen, een avondje uit of waarom niet op je werk. Geen tijd kan dus geen argument zijn om het proberen.

Inbrengen en knijpen

Eens ingebracht heb je de reflex om je bekkenbodem spieren op te spannen, zodat de balletjes er niet uit vallen. Gebruik ze op elke gewenst moment, breng ze één voor één in met een kleine hoeveelheid glijmiddel op waterbasis. Als je teveel glijmiddel gebruikt floepsen ze er zo weer uit.

Als het inbrengen moeilijk gaat, ga dan op je rug liggen en trek je benen op of sta recht en plaats één been wat hoger op een stoel of trap.

Reinig de balletjes voor en na gebruik met een toycleaner of een milde antibacteriële zeep.

Training methodes (kegeloefeningen)

Door steeds een groter gewicht in je vagina vast te houden versterk je de spieren. Daarom zijn er sets met balletjes of kegels van verschillende gewichten, zodat je geleidelijk aan kan progressief opbouwen.

Er zijn al evenveel training variaties als er balletjes zijn, om maar te zeggen er is geen slechte of goede methode. Elke vrouw is anders en kan zelf beslissen hoe, en welke methode voor haar het best en het prettigst is. Dus vergeet alle ingewikkelde training programma’s die je op het internet leest, ga gewoon op je gevoel af.

Wil je toch een tip? Gebruik dan deze drie sleutelwoorden als leidraad: Gewaarwording, controle en versterking

Wat is de gewaarwording bij inbrengen van vagina balletjes?

Breng de balletjes één voor één in en ervaar de inwendige stimulatie en wordt je bewust van je vaginale spieren die eromheen klemmen.

Controle

Aangeraden wordt om ze ongeveer 15 tot 30 minuten per dag in je vagina vast houden door het opspannen van de spieren en dit gedurende en drie tal weken, tijdens bezigheden waarbij je in beweging bent, dus niet al zittend. Door het spannen en ontspannen wordt je bekkenbodem versterkt.

Ze maken je dagelijkse routine klussen tot een waar genot. De balletjes met de roterende, slingerende kogeltjes binnenin zorgen voor extra prikkeling van je intieme zenuwuiteinden bij elke stap of beweging van je lichaam.

Versterking

Progressief je bewegingsintensiteit en of gewicht van de balletjes opbouwen naarmate je voelt dat je ze gemakkelijker in je vagina kan vasthouden.

Voordelen van goed getrainde bekkenbodemspieren

– Een beter seksleven en intensere orgasmen, zowel bij haar als bij hem
– Voorkomen en verhelpen van urineverlies
– lichamelijke bewustwording van je intieme spieren
– Voorkoming van ongemakken bij het vrijen, zoals pijn bij penetratie

Urineverlies voorkomen door training met vaginale balletjes
Urineverlies of urine-incontinentie wordt onderverdeeld in vijf types:

1. Inspanningsincontinentie of stress-incontinentie
2. Aandrangincontinentie of urge-incontinentie
3. Gemengde incontinentie
4. Overloopincontinentie
5. Reflexincontinentie

Bij type 1 (Inspanningsincontinentie of stress-incontinentie) is er verlies van kleine hoeveelheden urine als je de buikspieren opspant zoals bij het niezen, bij het heffen, lachen, sporten, vrijen etc. De meest voorkomende oorzaak hiervan is de slechte werking van het afsluitmechanisme van de blaas veroorzaakt door zwakke bekkenbodemspieren. Dit type van incontinentie kan worden verholpen door training en versterking van het bekkenbodem. Vaak wordt hierbij door verloskundigen training met balletjes aangeraden.

Risico factoren van urineverlies zijn leeftijd, zwangerschap, bevalling, menopauze en overgewicht. Urine-Incontinentie na de zwangerschap is veel voorkomend, ongeveer 25% van de vrouwen heeft er last van. Bij een bevalling worden de bekkenbodem spieren uitgerekt, daarom is het belangrijk deze te versterken, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling.

Welke vaginale balletjes kiezen?

De keuze aan vaginale balletjes, Ben Wa Balletjes en Geisha Balletjes is groot. Ze bestaan in verschillen vormen, materialen en gewichten. Ook hier geldt de regel, iedere vrouw is anders en heeft andere wensen. De beste vaginale balletjes voor jou hangt af van de stevigheid van je bekkenbodemspieren. Ben je ouder dan 30 en ben je moeder, dan begin je beter met lichtere love balls. Ben je jonger zonder kinderen, dan kan je gerust voor wat zwaardere balletjes opteren. Hoe groter en hoe lichter de ballen hoe gemakkelijker, hoe kleiner en zwaarder hoe moeilijker. Daarom zijn sets bestaande uit balletjes met verschillende gewichten meestal een goede keuze.

Verschillende soorten vaginale balletjes

Er zijn balletjes met bewegende kogeltjes binnenin die elke beweging die je maakt trillen ( geeft een opwindend gevoel) of de sets met balletjes in verschillende gewichten die kan combineren en verzwaren naarmate je vorderingen maakt. Of de losse kogel balletjes zoals de ben wa ballen, vervaardigd uit metaal of glas die gewoon inbrengt en probeert op te houden. En ja ze komen er altijd uit.

Een set bestaande uit balletjes met verschillende gewichten zoals de vaginale balletjes  Luna Beads van Lelo zijn bijzonder praktisch en kunnen door zowel beginners als gevorderden gebruik worden. De Je Joue Ami training set combineert dan weer verschillende vormen en gewichten.

De Smartballs van Fun Factory zijn populair en gebruiksvriendelijk. Ze zijn volledig gehuld in lichaamsveilige siliconen. Daarom zijn ze ook volledig naadloos, hygiënisch en eenvoudig te reinigen. Breng ze in zoals een tampon, gebruik hierbij wat glijmiddel op waterbasis.

Vaginale balletjes bedienen via een App op je Smartphone

Heb je graag begeleiding? Dankzij een App als coach heeft ook hier heeft de technologie zijn intrede gemaakt: Zoals de G-Balls die je met je smartphone controleert om zo via de App op een aangename en begeleide manier je bekkenbodemspieren te trainen.

De vaginale G-Balls zijn geschikt voor zowel starters als gevorderden. De Magic Kegel App, een gepersonaliseerde virtuele coach met stembegeleiding, bied je uitgebreide informatie, zes uitgebreide trainingen en dagelijkse doelstellingen zodat je gemotiveerd wordt om te oefenen. Door de trillingen koppel je het aangename aan het nuttige.

Deze G-balls kan je ook zonder smartphone gebruiken. De meerdere gevoelige sensoren garanderen je een nauwkeurige meeting en zorgen voor biofeedback van je resultaat.

Ook producent We-Vibe heeft met de vibrerende kegel ballen Bloom zijn intrede gemaakt in het segment van de vaginale balletjes.. De Bloom van We-Vibe bevat drie progressieve gewichten en zal door krachtige vibraties plezier en functie met mekaar combineren, bovendien bedienbaar via een App op je smartphone. We verwachten deze kwalitatieve kegel ballen binnenkort in ons assortiment.

Electro stimulatie is geschikt voor sterkere bekkenbodem spieren

Elektro stimulatie, met stroomstoten aan lage intensiteit, kan eveneens een oplossing bieden wanneer je moeite hebt om je bekkenbodemspieren op te spannen. Stroomstoten aan lage intensiteit met de bijvoorbeeld de Electric Erik, Electro Stimulator en vibrator in één speeltje met een special training programma voor bekkenbodem spieren.

Veel gestelde vragen over het gebruik van vagina balletjes

Als ik de balletjes inbreng komen ze er dan terug uit?

Ja de zwaartekracht doet altijd zijn werk, ook bij de kleinere geisha balletjes zonder touwtje. Het is niet zoals bij anaal gebruik dat het speeltje kan worden opgezogen.

Je hoeft dus geen angst te hebben dat het terugtrek touwtje en/of een verbindings touwtje tussen de balletjes moest afbreken, ze zullen altijd terug uit de vagina komen.

Kan ik vaginale balletjes ook anaal gebruiken?

Het anaal gebruik ervan raden we zeker af, daarvoor kan je beter een anale sextoy gebruiken dat specifiek voor anaal gebruik gemaakt is, zoals de anale kralen of anale beads.

Kan ik klaarkomen bij het gebruik van vaginale balletjes?

Een Extatische orgasme zal je er waarschijnlijk niet mee beleven, tenzij je je clitje bij het inbrengen van de balletjes lekker stimuleert. Het zal eerder en lichte opwinding of erotisch gevoel zijn dat je ervaart. Vaginale ballen zijn ook niet bedoeld om mee klaar komen, wel nadat je ermee geoefend hebt. De vibrerende kegel balls daarentegen, stimuleren door hun trillingen de vagina ingang en de G-spot.

Wat bepaald het verschil in prijs tussen de verschillende balletjes?

Het is vooral de afwerking en gebruikte materialen die de prijs bepalen. Goedkopere modellen zijn vervaardig uit plastic, hebben naden en zijn daarom moeilijk hygiënisch schoon te maken. De naden kunnen eveneens irritaties veroorzaken.

De duurdere balletjes, in een prijscategorie tussen de 29 en 59 euro, zijn meestal vervaardigd uit siliconen en zijn naadloos uit één stuk, dus gemakkelijk te reinigen en weinig risico op irritatie. De vibrerende love ballen, al dan niet bedienbaar via een app op je Smarthone zijn heel wat duurder, naar gelang de mogelijkheden kosten ze tussen 79 en 129 euro.

Het aantal balletjes – sommige sets bevatten 4 verschillende gewichten – speelt natuurlijk ook en rol.

Hoe je Love Balls inbrengen?

Gewoon in de vagina inbrengen, met eventueel wat glijmiddel op waterbasis, zoals een tampon. Als de balletjes een terugtrek koordje hebben laat je dat gewoon naar buiten hangen.

Waar vind ik de bekkenbodemspieren?

Hou tijdens het plassen, ergens in het midden, plots je plas op. Voel je het? Wel daar zijn je bekkenbodemspieren. Een andere methode: twee vingers in je vagina, en dan proberen met je spieren erin te knijpen.

Heb jij nog vragen of ervaringen in verband met artikel die je met ons wil delen? Laat het ons zeker weten

Geef een reactie